, , ,

Umami-smag maden til

Umami betyder velsmag på Japansk, og velsmag er jo gerne det vi vil opnå ved at lave god mad til dem vi holder af.

Umami er en grundsmag ligesom surt, salt, sødt og bittert, og bruges til at smage maden til med. Umami er for mig faktisk ofte en blanding af disse smage. Det er lige som om, at for at et måltid er komplet skal disse smage være dækket ind.

Umami smagen er ofte med til at appetitregulere, det vil sige at hvis du har fået smagen af umami i et måltid vil dine sanser være dækket og du vil ofte føle dig mere mæt og tilfreds end ved et måltid der har været mere ensformigt i smagen. Jeg kender dette fra min kæreste, der nogen gange efter vi har spist siger:”det er ligesom om jeg mangler noget” hvilket ofte er en smag der måske ikke har været så fremhævet i retten. Det kan være noget sødt, men lige så tit også noget salt eller surt han har lyst til.

Umami kan også være med til at skærpe appetitten. Dette har jeg selv oplevet dengang min morfar levede og han til tider var småtspisende, så skulle der bare et godt og veltilberedt måltid med masser af smag til før den bøtte vendte. Han har sågar engang udtalt at han kunne drikke en sovs:-) Tænker at plejehjem og hospitaler kunne vinde meget ved at tilberede ordentlige råvarer med masser af smag og umami.

Det vigtigste for mig når jeg laver mad, det er ihvertfald at maden smager af noget, ikke bare EN smag, men gerne en palette af smagsnuancer der breder sig i munden.

Jeg syntes personligt at det er nemmest at opnå ved at bruge de 5 grundsmage.

Derfor har jeg gerne disse basisvarer i køkkenet for at kunne understøtte disse smage i min madlavning.

Sødt: Akaciehonning, sukker, tørret frugt, frugtgele/marmelade

Surt: Citroner, æbleeddike og andre eddiker, vin, syrnede mælkeprodukter.

Salt: Urtesalt, himalaya salt, saltede nødder, kapers.

Bittert: Kaffe, mørk chokolade, øl, oliven, løg og hvidløg samt kål og skrællen på citronerne, valnødder og bitre mandler.

Umami: Parmesan ost, soya, blåskimmel, svampe, ansjoser, soltørrede tomater, bacon, fiskesauce, ketchup, gastrik, engelsk sauce, bouillon, syltede ting.

Det er meget forskelligt hvordan jeg bruger dem, men når en ret mangler smag, så prøver jeg mig gerne frem med nogle af disse smagsgivere.

Så hermed vil jeg gerne videregive rådet at smage din mad til. Det kan simpelthen løfte en ret markant at bruge nogle af disse smagsgivere. Og jeg vil gerne slå et slag for at du skal prøve dig frem og eksperimentere, for det er sjovt at se som smagen kan ændre sig eller udvikle sig med simple ingredienser. Og nej salt er ikke nok.

Når julesaucen f.eks. står for døren, så er sød ribsgele, blåskimmel, soyasauce, engelsk sauce og gastrik ofte de smagsgivere jeg bruger til at justere med.

 

God fornøjelse i køkkenet.